Thursday, 20 February 2014

Turunkan Kolestrol dengan SHAKLEE

Bersua lagi kita ye...
Berhabuk rasanya blog ni tanpa jagaan yg rapi oleh pemilik blog...al maklumla bila kesibukan menguasai diri..

topik ari ni berkaitan dengan suplemen yg boleh membantu menurunkan kolestrol..jom tgk dan baca apa itu kolestrol....

Kolesterol adalah salah datu keperluan yang penting dalam badan kita. Antara tugas kolesterol yang penting ialah:

  • membantu dalam penghasilan vitamin D untuk penyerapan kalsium.
  • sebagai pelapis membran sel bagi memudahkan sel menyetap nutrient
  • membantu hormon seksualiti
  • pembentukan jaringan dalam otak dan urat saraf
Namun, kolesterol yang berlebihan boleh mendatangkan bahaya. Apabila kolesterol terlalu banyak dalam darah, ia akan terkumpul dan menjadi ‘deposit’ yang menyempitkan salur darah. Ini menyebabkan salur darah menjadi sempit dan menjadi penyebab kepada beberapa gejala seperti sakit jantung dan strok.
Antara penyebab kolesterol yang tinggi dalam darah ialah dari corak pemakanan kita. Banyak mengambil makanan berminyak, berlemak, amalan merokok adalah antara penyebab kepada kolesterol tinggi. Faktor genetik boleh jadi penyumbang juga kepada kolesterol tinggi dalam darah
.
Apakah vitamin/supplement yang sesuai untuk menurunkan kadar kolesterol?

Omega Guard
Omega Guard adalah minyak ikan yang kaya dengan EFA (essential fatty acid), atau asid lemak perlu. Asid lemak jenis Omega-3 membantu meningkatkan kadar kolesterol HDL (kolesterol baik). Kolesterol baik ini akan mengeluarkan kolesterol dalam pembuluhd arah agar tidak terjadi pengenapan kolesterol di situ.Garlic
Bawang putih telah digunakan sejak turun-temurun untuk menurunkan kadar kolesterol.Lecithin

Lecithin meneutralisekan kolesterol dalam darah. ia membantu mengurangkan kadar kolesterol kita. Ia adalah peng-emulsi kolsterol yang yang utama. COntoh untuk mejelaskan perkataan emulsi ialah apabila kita membasuh pinggan berminyak dengan sabun, minyak itu akan ‘luruh’ mengikut  buih sabun. Begitulah kolesterol di-emulsi oleh lecithin.


Vitamin E
Fungsi vitamin E dalam penyingkiran kolesterol ialah, vitamin E menguatkan lagi fungsi lecithin. Vitamin E memudahkan penyerapan lecithin oleh tubuh. Vitamin E juga menjaga kesihatan pembuluh darah, menjadikannya lebih fleksible sekaligus mengelakkan pengenapan kolesterol.


Di samping itu, mereka yang mengalami kolesterol tinggi boleh mengambil vitamin asas seperti Vita Lea, B Complex dan Vitamin C sebagai memenuhi keperluan harian tubuh. Malah vitamin-vitamin asas ini juga membantu membekalkan tenaga, mencantikkan sel, menyokong sistem imuniti badan dan sebagainya, termasuk mengawal tekanan dan stress.

Minum air, rehat yang cukup, menjaga pemakanan dan bersenam adalah perkara2 keutamaan yang tidak boleh diambil mudah oleh mereka yang menghadapi masalah kolesterol tinggi. Cara hidup sihat, gaya hidup sihat, makan cara sihat, amal ibadah yang sihat, insya-Allah selamat.

Hubungi saya menerusi:
Email : nik_azimah81@yahoo.com
sms/call : 017-3430922
FB : Nik Azimah Awg Hamat
SID : 894805

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen