Wednesday, 28 May 2014

8 Kesalahan Kesihatan Anda Perlu Tahu dan Elak!

Kesihatan diri bukan soal kesempurnaan. Yang penting adalah keseimbangan dan masing-masing mempunyai keseimbangan yang tersendiri. Tapi apa sekalipun, cubalah elak 8 kesalahan kesihatan yang berikut:

1. Tak cukup atau terlebih Tidur!
Dengan kesibukan kerjaya zaman sekarang, terutama dengan kos kehidupan yang makin meningkat di Malaysia, ramai yang tidak dapat cukup tidur. Bukankah itu bagus untuk tingkatkan pembakaran kalori? Memang tak. Walaupun anda terjaga lebih lama, badan tidak bertenaga. Dari situ anda sendiri tidak bermaya dan kurangkan aktiviti. Malah nafsu makan akan meningkat kerana badan akan perlukan boost kalori untuk teruskan aktiviti. Inilah punca penambahan berat badan bagi mereka yang tidak cukup tidur 8jam.

Selain peningkatkan berat badan, amalan tak cukup tidur boleh akitbatkan sakit jantung, kecerderaan (kerana kecuaian mental), depression, stes dan lain-lain.Tidak kira kesibukkan kerjaya dan lain-lain, cuba yang terbaik untuk mengatur masa supaya dan cukup rehat. Kalau tidak, yang menjadi mangsa adalah diri anda sendiri bukan kerjaya. Keseimbangan work-life itu memang penting.

2. Elak Sarapan.

Saya memang tidak faham logik amalan elak memakan sarapan. Terlalu sibuk? Tiada masa? Nak kurangkan kalori? Jangan tak makan sarapan. Yang rugi nanti anda. Makanan sarapan penting untuk break-fast dan bekalkan nutrisi dan tenaga untuk aktiviti anda. Jangan tunggu sampai di pejabat baru nak makan. Cuba makan secepat mungkin untuk bantu 1) bekalkan tenaga badan 2) tingkat kecergasan mental dan 3) penting dalam mengawal nafsu makan. Kalau tunggu sampai di pejabat baru nak makan, sudah tentu nafsu makan sudah bergelora. Jangan. Makan sarapan secepat mungkin.
Skip breakfast bantu kurangkan berat? Dalam ramai-ramai yang berjaya kurangkan berat badan, tidak ada seorang pun yang elak sarapan pagi.
 
3. Abaikan Senaman Weight Training
Malangnya di Malaysia, kalau sebut tentang senaman pemberat, orang ramai sering kaitkannya dengan sukan bina-badan atau hanya untuk lelaki yang ingin nampak gagah-perkasa. Itu salah. Senaman pemberat sesuai untuk semua, termasuk:
  • Mereka yang ingin kurangkan berat badan. Kenapa? Kerana 1) bila kurangnya berat badan, anda juga akan kehilangan otot. Maka weight training penting untuk kurangkan jumlah otot yang hilang. 2) Otot bantu tingkatkan metabolisma badan.
  • Wanita yang ingin kelihatan fit dan firm.
  • Warga emas untuk kekalkan otot-otot yang ada, kuatkan sendi-sendi dan elak daripada tulang rapuh.
  • Sakit pinggang? Satu-satu cara untuk atasi masalah sakit bahagian belakang bawah adalah dengan senaman pemberat yang bantu kuatkan otot berkenaan.
  • Kanak-kanak pun amalkan senaman pemberat tapi bukan di gym. Senaman di taman permainain umpama senaman pemberat tapi di gunakan berat kanak-kanak itu sendiri. Ia penting untuk mengalakkan tumbesaran.
  • Dan lain-lain.

 

4. Too Much Protein!

Walaupun ia tren masa kini, lagi-lagi dengan pelbagai suplemen dan makanan tambahan berprotein. Elak daripada pemambilan protein terlalu banyak. Ia boleh berikan beban yang tinggi kepada buah pinggang, gout dan lain-lain

5. Bergantung kepada orang lain.
Zaman sekarang, memang penuh dengan pelbagai produk dan perkhitaman kesihatan. Dari suplemen, makanan tambahan, pusat pelangsingan, doktor, jurulathi peribadi dan kevinzahri.com (hehe), memang macam-macam ada untuk penggunaan anda.

Tapi ramai yang bergantung semata-mata kepada pihak ketiga untuk mengawal kesihatan diri sendiri. Padahal, tanggungjawap kesihatan dan kecergasan sepatutnya tanggungjawap diri, bukan orang lain. Dan di sinilah ramai yang dipergunakan oleh pihak-pihak komersial tapi tetap tiada pandai mengawal kesihatan diri.

Akhirnya, jangan bergantung dan dipergunakan orang lain. Bergantunglah kepada diri sendiri dan mempergunakan produk-produk komersial.

 

6. Merokok.

Dalam seminar-seminar saya, saya jarang menyentuh bab merokok. Kenapa? Kerana semua dah tahu tentang keburukkannya bukan sahaja untuk diri sendiri malah untuk keluarga terdekat (2nd hand smoke).Walaupun ia hak individu, amalan merokok sememang tabiat kesihatan yang buruk untuk sesiapa.

7. Elak Pemeriksaan Kesihatan Tahunan

Yang ini memang penting tapi ramai yang anggap ia remeh-temeh atau takut hapadi realiti kesihatan diri. Ini bukan soal BMI, kolesterol atau glukos darah semata-mata. Pemeriksaan ini amat penting untuk diagnosis penyakit-penyakit di luar kawalan seperti barah/kanser dan pelbagai masalah yang tidak diingini.
Kalau anda boleh laburkan ratusan atau ribuan Ringgit untuk suplemen kesihatan, apatah lagi untuk pemeriksaan kesihatan untuk kesihatan diri.

8. Bersenam Hari-Hari

Mungkin anda terkejut dengan kesalahan ini tetapi antara kesalahan kesihatan yang besar adalah amalan bersenam hari-hari. Kenapa pulak? Kerana senaman memberikan beban kepada fizikal dan mental badan. Kalau beban atau stres ini diteruskan setiap hari, katakan 7x seminggu, badan tiada peluang untuk membaiki diri. Dalam keadaan begini, kebarangkalian anda cedera memang tinggi.
 
Pastikan dalam seminggu paling kurang ada 1x hari rehat dan 2x setahun rehat berpanjangan (dalam 1-2 minggu) untuk membenarkan badan membaiki segala wear-n-tear. Atlit-atlit dunia seperti pemain bola sepak pun ada off season.

Baiklah, harapan saya bahawa tip-tip di atas memberi manfaat kepada anda semua. Semoga kesihatan anda sentiasa di bawah kawalan diri anda sendiri

credit to : kevinzahri

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Tuesday, 27 May 2014

B Complex Shaklee Mengandungi Asid Folik

Seperti kita sedia maklum, kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat adalah vitamin B complex.  Bukan orang mengandung je yang perlukan B complex ye.


KESAN KEKURANGAN B KOMPLEKS
  • Letih sepanjang masa
  • Cepat marah
  • Darah gemuruh
  • Kemurungan
  • Stress
  • Kurang selera makan
  • Insomnia
  • Sembelit
  • Dan pelbagai masalah kulit.

B Kompleks tidak memberikan kita tenaga tapi ia diperlukan untuk melepaskan tenaga daripada darah anda. Untuk mendapatkan tenaga daripada gula, badan anda mesti melalui kitaran biokimia “pengeluaran tenaga”. Ini merupakan proses 9 Peringkat yang dikenali sebagai Kitaran Krebs. Pada setiap peringkat utama, tenaga akan dilepaskan daripada gula sambil ia dicernakan. Di sinilah B Kompleks memainkan peranannya. Pada setiap satu daripada 9 reaksi ini, satu atau lebih ahli B Kompleks terlibat dalam pelepasan tenaga. Jika anda tidak mempunyai ahli B Kompleks yang diperlukan, maka anda tidak akan mendapat pelepasan tenaga yang memuaskan. Inilah sebab utama mengapa rungutan seseorang yg mengalami kekurangan B Kompleks ialah keletihan.

 
AWAS ye!!!..anda kekurangan B Kompleks dalam badan jika anda seorang yang:
  • Mengambil gula yg tinggi dlm diet harian
  • Minum minuman beralkohol
  • Sering ketegangan mental (stress) dan fizikal
  • Makan sayur yang terlampau lama dimasak
  • Makan makanan tidak dimasak dengan betul
  • Mengambil antibiotic, pil tidur, aspirin, pil kawalan kelahiran
  • Berusia lebih 55 tahun
  • Wanita hamil dan wanita yg menyusukan bayi
  • Dan mereka yang mengamalkan tabiat pemakanan yang buruk.

B Kompleks ni amat penting untuk golongan muda kerana waktu ini lah tubuh sedang mengalami pertumbuhan yang pesat. Apabila kita dah semakin tua, B Kompleks tidak lagi diserap dengan efisyen dan cekap berbanding kita di usia muda dahulu. Kekurangan B Kompleks ini juga mengundang masalah nyanyuk dan keadaan mental yang lain.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Set Kecantikan Kulit

 
Set Ini terdiri daripada Vitamin B-Complex, Vita-E Complex dan Vita-C Plus Shaklee
Bertindak dengan berkesan dalam membantu mereka yang menghadapi masalah;
-Kulit Kusam
-Kulit Kering
-Terdedah kepada cuaca yang terlalu sejuk atau panas
-Tidak berseri
-Kulit berminyak
-Berjerawat
-Spot-spot Hitam
-Jeragat
-Warna Kulit Tidak Sekata
-Kulit Kasar
-Mudah terkena alahan
-Kemerahan pada kulit
-Radang Kulit dan lain-lain masalah kulit


Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit:

 
  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit:
  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengubati jerawat
Penggunaan berterusan Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Monday, 26 May 2014

Kurus dengan Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum

Bila bercakap pasal nak kurus mesti semua tertumpu Lecithin kan?betul ke tidak?sebenarnya ada lagi produk Shaklee yang mampu pecahkan lemak dengan cepat...terutama bagi yang nak cpt slim melim....


Kalau Lecithin enjin kancil, ini enjin BMW uolss!! memperkenalkan.....
Taaraaa!!! OMEGA GUARD SHAKLEE.
 
Salah satu khasiat Omega Guard yang paling mengejutkan saya ialah, kita boleh KURUS dengan Omega Guard. Macam tak percaya kan, tapi sila percaya kerana sememangnya ianya dah terbukti secara saintifik melalui kajian dan ada juga testimonial yang dah berjaya turunkan berat badan dengan Omega Guard.
 
Secara umumnya omega bertindak sama seperti lecithin iaitu membakar lemak tetapi secara khususnya ia bertindak lebih cepat dan lebih mahal dr lecithin.
 
 
Bagaimana Omega Guard buat kerja membakar lemak???
 
1. Asid Lemak Omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil LEPTIN (Leptin bermaksud NIPIS mengikut perkataan Yunani)
 
2. LEPTIN membantu dan berfungsi untuk mengurangkan selera malam anda supaya boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan.
 
3. LEPTIN meningkatkan metabolisme dengan meningkatkan pengeluaran tiroid kerana tiroid membantu mengawal metabolisme.
 
4. LEPTIN juga menyebabkan badan anda bertindak untuk membakar lemak, pemberi tenaga
 
5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Leptin maka sebaliknya berlaku – Anda akan lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak —> Anda boleh mengambil Omega-3 lemak untuk membantu badan anda bertindak balas lebih baik untuk Leptin jadi anda boleh meningkatkan metabolisme membakar lemak anda 
 
Cara Omega -3 lemak akan membantu anda mengurangkan berat badan:
  • Lemak Omega-3 membantu anda mengawal kelaparan dengan menstabilkan paras gula darah anda
  • Satu kajian di Australia menunjukkan bahawa apabila orang yang mengikuti program senaman mengambil Omega-3, ia menunjukkan pembakaran lemak yang lebih tinggi berbanding dengan orang yang bersenam tanpa pengambilan omega-3.
Kesimpulannya, Omega membantu anda mengurangkan selera makan di samping membakar lemak dengan lebih cepat.
 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Meningitis

Meningitis ialah radang pada bahagian meninges iaitu selaput otak dan saraf tunjang. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus atau juga bakteria.
 
Meningitis yang disebabkan oleh virus lazimnya kurang teruk dan boleh pulih tanpa rawatan yang spesifik. Meningitis yang disebabkan oleh bakteria pula adalah agak serius dan mungkin membawa kepada kerosakan otak, hilang pendengaran, kurang upaya pembelajaran dan membawa maut.
 
Meningitis merupakan satu keadaan kecemasan perubatan. Pada permulaan penyakit dikalangan kanak-kanak, anak akan cuma mengadu demam dan sakit kepala. Anak berumur kurang pada setahun hanya menangis berlebihan, demam dan enggan minum. Semua tanda-tanda awal bagi anak berumur kurang daripada setahun sama dengan tanda tanda penyakit lain seperti pneumonia, jangkitan telinga, bronkiolitis dan jangkitan air kencing.
 
Oleh itu, hanya apabila doktor berpendapat yang seseorang anak mengidap meningitis beliau akan meminta agar "lumbar puncture" dilakukan. "Lumbar puncture" adalah prosedur memeriksa cecair selaput otak, dengan memasukkan jarum halus ke dalam tulang belakang pesakit. Pemeriksaan ini hanya akan dilakukan apabila keadaan tidak membahayakan anak.
 
Doktor dapat membezakan dan menentukan sekiranya anak menghidap meningitis dan bukan penyakit lain setelah pemeriksaan cecair selaput otak dilakukan. Rawatan yang tepat dapat dimulakan menggunakan maklumat daripada ujian "lumbar puncture". Tanpa rawatan, meningitis bolch mengakibatkan kesan buruk seperti lumpuh, cacat, kerencatan akal dan pekak, bisu. Kini pelalian Hib boleh diberi kepada anak kurang daripada 4 tahun untuk mengelakkan meningitis jenis kuman Hib. (Hib=Kuman Haemophilus influenzae B)
 
Penyebab penyakit meningitis ialah Enteroviruses, Kumpulan coxsackie A & B, Poliovirus, Mumps, Measles, Herps simplex, varicella, streptococcus piieumoniae, pneumokokus, neisseria meningitides atau meningokokus. Meningitis bakteria yang paling merbahaya adalah disebabkan oleh neisseria meningitides atau meningokokus. Kedua-dua bakteria ini tersebar melalui udara atau sentuhan langsung dengan pembawa atau pengidapnya. Dari saluran penafasan ia memasuki saluran darah dan menyebabkan septisemia (keracunan darah) yang teruk dan terus ke otak lalu rnenyebabkan meningitis. Keadaan yang bersesak-sesak memudahkan lagi penyebaran penyakit ini. Meningitis meningokokus ialah satu penyakit serius dan boleh menyebabkan kematian.
 
Sebelum ini, vaksin bivalent meningococcal yang mengandungi kumpulan meningokokus A dan C telah digunakan. Namun demikian sejak tahun 2000, wabak meningitis disebabkan oleh kumpulan meningococcus W135 telah merebak dengan meluasnya. Oleh itu, vaksin Quadrivalent Meningococcal yang mengandungi kumpulan meningokokus A,C,Y dan W135 telah disyorkan. Vaksin ini haruslah diambil sekurang-kurangnya dua minggu sebelum mengembara ketempat yang diketahui ada wabak meningitis. Pelalian Hib pula boleh mengelakkan jangkitan meningitis yang disebabkan oleh bakteria Haemophilus influenzae. Imunisasi meningococcus untuk jemaah haji boleh mencegah daripada meningitis disebabkan oleh bakteria Neisseria meniningitis.
 
Tanda-tanda awal serangan Meningitis:
-Demam
-Kurang selesa.
-Enggan minum.
-Sakit kepala.
-Menangis berterusan.
-Bunyi tangisan berubah - tangisan bernada tinggi. ("High pitch cry.")

Tanda akhir serangan Meningitis:
-Muntah.
-Sawan.
-Menjauhkan diri daripada suluhan lampu atau cahaya terang.
-Lemah.
-Ruam seperti lebam-lebam.
-Tidak sedar.
 
**Ibu bapa perlu merujuk kepada doktor pakar jika mendapati tanda-tanda seperti di atas pada anak.
 
Terdapat individu yang mempunyai bakteria ini dalam tekak mereka tetapi tidak menunjukkan gejala penyakit. Golongan ini di kenali sebagai pembawa bakteria (carrier). Mereka ini mungkin menjadi punca jangkitan kepada individu lain.

Apabila seseorang itu dijangkiti bakteria Neisseria meningitides, ini menunjukkan bahawa bakteria telah merebak dan ia meningkatkan risiko jangkitan kepada orang yang berdekatan dengan pesakit (ibu-bapa, keluarga dan jika di kampus ialah rakan sebilik dan kawan-kawan rapat).

Bakteria Neisseria meningitides terbahagi kepada beberapa jenis atau serotype. Serotype yang sering menjangkiti manusia ialah dari serotype A, B, C, Y dan W135. Di seluruh dunia, termasuk United Kingdom dan Amerika Syarikat serotype yang sering menjangkiti manusia ialah dari serotype B dan C. Di Asia, ialah serotype A dan C manakala serotype W135 ialah jenis yang sering ditemui di kalangan jemaah haji. Serotype Y pula dikatakan semakin meningkat di Amerika Syarikat.

CARA JANGKITAN
Bakteria Neisseria meningitides boleh menjangkiti seseorang melalui titisan pernafaan iaitu bersin, batuk, berkongsi gelas, straw, rokok, bercium dan resusitasi mulut ke mulut (mouth to mouth resuscitation).

MEREKA YANG BERISIKO
- Jangkitan mudah merebak di kalangan:
- Mereka yang tinggal di tempat sesak seperti asrama, kem tentera dan jemaah haji. Risiko jangkitan lebih tinggi pada mereka yang paling rapat dengan pesakit.
- Mereka yang mempunyai sistem daya pertahanan yang rendah.
 
GEJALA
Masa pengeraman bakteria dalam tubuh manusia ialah antara 2 hingga 10 hari. Kebanyakkan pesakit menunjukkan gejala penyakit selepas terdedah dalam masa antara tiga hingga lima hari.
Tanda penyakit ialah:
- Demam dengan suhu yang tinggi
- Loya dan muntah
- Sakit kepala
- Kekejangan pada leher
- Kekeliruan
- Mengantuk
- Ruam/bintat merah (petecheal rash) pada peringkat awal dan kemudian pendarahan bawah kulit. Gejala ini membezakan meningococcal meningitis dari meningitis yang lain. Walaubagaimanapun adakalanya penyakit silap didiagnosa oleh pakar perubatan kerana menyangka ia demam denggi kerana denggi lebih kerap berlaku di negara ini.

DIAGNOSA
Meningococcal meningitis boleh didiagnosa melalui:
- ujian mikroskopik
- ujian biokimia
- ujian kultur
ke atas cecair serebrospina yang diambil melalui lumbar puncture (lihat gambar 3).

Lain-lain ujian yang dijalankan ialah
- ujian darah
- CT-scan.

RAWATAN
Pengawalan suhu badan, sawan dan yang paling utama ialah rawatan antibiotik yang diberi secara intravena.
 
PENCEGAHAN
Terdapat dua cara mencegah meningococcal meningitis:
1 Kemoprofilaksis. Rawatan ini khas untuk mereka yang rapat dengan pesakit. Ia bertujuan menghalang jangkitan terutama kepada mereka yang berisiko.
Individu ini diberi antibiotik RIFAMPICIN (10mg/kg atau dos maksimum 600mg untuk ditelan sebanyak dua kali sehari selama dua hari atau CIPROFLOXACIN 500 mg satu dos atau OFLOXACIN 400mg untuk satu dos.

2. Imunisasi. Imunisasi merupakan kaedah pencegahan jangka panjang. Kesan diperolehi selepas dua minggu imunisasi diambil. Ia biasanya diberi kepada bakal-bakal haji. Terdapat tiga jenis vaksin iaitu:
- Vaksin quadivalent: untuk serotype A, C, Y dan W135.
- Vaksin bivalent untuk serotype A dan C
- Vaksin conjugate untuk serotype C.
Para jemaah haji diberi vaksin quadrivalent.
Sehingga kini belum ada vaksin yang dihasilkan bagi serotype B.

KOMPLIKASI
- Kecacatan otak
- Hilang pendengaran
- Kegagalan organ penting seperti buah pinggang dan hati.
- Kematian
.
 
Sumber diperolehi daripada 1 KLIK
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Kurus sebelum raya

Assalamualaikum semua..
Tak sampai sebulan lagi menjelangnya bulan puasa....msti ramai yang dah simpan angan-angan nak slim semasa puasa sebabnya nak pakai bj yang cantik kan?

Siapalah yang taknak kurus kan..Tapi ada jugak orang yang taknak kurus..Dia suka gemuk..Tapi bukan gemuk yang memang kategori gemuk..Just sedang-sedang saja atau bak kata orang, badan sedap-sedap tu..ahaaaa..

Dalam Shaklee pun ada produk khas untuk anda yang nak kuruskan badan. Yaa..dalam Shaklee semuanya ada..Nak cantik, nak gemuk, nak kurus, nak hamil, nak subur..just name it..kami boleh membantu anda untuk anda mencapai apa yang anda inginkan..Kita sekadar berusaha..tapi Allah jualah yang tentukan semuanya..Yang pasti, kesemua produk Shaklee adalah SEMULAJADI, SELAMAT DAN BERKESAN.
 
 
Nak capai sesuatu matlamat perlu ada target dan sekiranya nak slim untuk raya nanti dh boleh mulai dari sekarang. In sha allah jika konsistan mmg akan membuahkan hasil yang berbaloi-baloi.
 
Protein sangat diperlukan untuk membantu tingkatkan metabolisme badan, meningkatkan pembinaan otot, menjaga nafsu makan serta menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein mampu membakar kalori sehingga 35%. Banyak juga kan? Pengambilan protein dapat memberikan kesan kenyang yang lama serta menghalang semula kenaikan berat badan dengan mudah. Pilihan protein yang ada adalah Cinch Shake Mix dan ESP. 
 
 
 
GET THE SHAPE FIRST, THEN LOST THE WEIGHT!
 
Jika anda berniat dan dalam proses mencari suplemen untuk menurunkan berat badan anda, jangan malu-malu untuk hubungi saya bagi membantu anda mencapai impian anda. Dah ramai yang berjaya mengurangkan  berat badan mereka. Dan ada antara mereka juga yang berjaya memakai semula baju lama mereka yang dulunya tidak muat. Anda bila lagi?
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Sunday, 25 May 2014

Diet untuk Kempiskan Perut


Di sini diberikan tips diet untuk kempiskan perut...selamat mencuba!

1) Makan dengan sihat dan mengurangkan makanan ringan. Makan dengan menggantikan gula-gula atau cikedis dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. 
 
2) Perbanyakkan makan protein tanpa lemak. Kacang dan daging tanpa lemak juga baik untuk anda selagi anda tidak makan lemak. 
 
3) Banyakkan makan bijirin penuh dengan mencari label makanan "100% whole wheat" atau "100% whole grain" dan bukan hanya tepung gandum. Bijirin memastikan anda rasa "penuh" dan masih kenyang lagi. Ia membantu dalam penurunan berat badan dan mendapatkan perut yang rata.

4) Makan produk tenusu rendah lemak. Bertukarlah dari tenusu yang tinggi lemak kepada yang rendah lemak, yang kaya dengan protein dan vitamin B6.
 
5) Makan makanan dengan pengambilan yang lebih kecil sepanjang hari. Makan sekadar cukup sehingga berasa kenyang. Tunggu sehingga hampir lapar sebelum makan semula. Banyakkan memberi tumpuan kepada pemakanan yang sihat dan elakkan makan gula-gula. Ia hanya akan membuat anda berasa letih dan akan menyebabkan anda ketagihan saja. Ia adalah tidak menyihatkan.
 
6) Makan makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah. Makanan ini mengabil masa yang agak lama untuk dicerna dan menyebabkan anda kenyang lebih lama. Secara tidak langsung badan akan menyerap nutrien supaya guladalam darah tidak jatuh secara mendadak.
 
7) Jangan makan apa-apa selama kira-kira 2 jam sebelum tidur. Badan akan lambat memproses apabila anda tidur kerana badan tidak dapat mencerna dengan betul ketika tidur.

8) Minum air. Anda perlu menggantikan semua minuman biasa dengan air, terutamanya soda dan minuman bergula. Air akan menjadikan anda lebih mudah untuk menurunkan berat badan. Pertimbangkan air berperisa  sebagai alternatif jika perlu. Minum air limau dikatakan cara semulajadi bagi mempercepatkan metabolisme anda. 
 
9) Kurangkan pengambilan garam. Garam akan menyebabkan badan anda mengekalkan air yang akan menyebabkan anda kelihatan kembung terutamanya di bahagian abdomen anda. 
 
10) Tiada pengambilan alkohol. Satu botol arak sebenarnya mempunyai kira-kira 600 kalori di dalamnya. Untuk yang beragama Islam, semestinya ianya adalah haram!
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

COQ10 untuk Pesakit Jantung

Penyakit kardiovaskular adalah punca utama kematian di Malaysia menurut kenyataan dari National Heart Association Malaysia. Statistik dari World Health Organization pula menunjukkan 37% kematian adalah penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok.

Penyakit-penyakit ini berpunca daripada amalan gaya hidup yang tidak sihat.  Jadi, kita harus mengambil CoQHealth Plus untuk membantu jantung kita lebih sihat dan bertenaga. CoQHealth Plus adalah produk terbaru Shaklee untuk kesihatan jantung. CoQHealth Plus penting untuk memastikan jantung kekal sihat dan berfungsi dengan baik.
 
Supplemen terbaru ini diformulasi istimewa secara semulajadi dan terdiri daripada campuran 28mg CoQ10, Vitamin E dan ekstrak Teh Hijau.  CoQHealth Plus adalah dalam bentuk kapsul bioketersediaan, yang direka khas agar memastikan potensi penguraian maksimum dan penyerapan yang lebih baik
 
 
Kenapa CoQ10 (Coenzime Q10) penting  untuk tubuh kita? CoQ10 merupakan zat makanan larut lemak yang hadir semulajadi di dalam setiap sel badan kita dan terutamanya di dalam organ-organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas berfungsi.
 
CoQ10 amat penting sebab tanpanya jutaan sel tubuh dan terutamanya jantung tidak akan berfungsi dengan sempurna. Sel-sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan (sementara CoQ10 hadir sebagai pencetus tenaga) dan tenaga dihasilkan. Proses penghasilan tenaga ini berlalu beribu kali setiap saat untuk membolehkan jantung kekal berdegup dan membolehkan organ-organ lain berfungsi sempurna bagi membekalkan aliran tenaga yang berterusan.   CoQ10 juga bertindak sebagai antioksida dan melindungi arteri daripada pengoksidaan low-density lipoproteins (LDL). Secara keseluruhannya CoQ10 menggalakkan fungsi kesihatan saluran darah dan meningkatkan peredaran darah ke seluruh tubuh
 
 
 
.** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Demam Sawan

Demam sawan ialah adalah serangan sawan yang dicetuskan oleh demam yang tinggi pada kanak-kanak berumur antara 6 bulan hingga 5 tahun.

Apa itu sawan ?
Sawan adalah keadaan di mana kanak-kanak tidak sedarkan diri dan biasanya diikuti oleh kekejangan atau penyentakan kaki dan tangan.
 
Apakah yang perlu dilakukan jika anak anda mengalami sawan ?
  • Baringkan dia mengiring dan pastikan kepala pada paras yang sama atau lebih rendah daripada badan.
  • Catatkan masa dan tempoh berlakunya sawan.
  • Jangan sekali-kali cuba memasukkan sebarang benda ke dalam mulut.
  • Jangan cuba sedarkan anak anda dengan menampar, menggoncang atau mengurut badannya.
  • Sekiranya sawan itu berterusan anda boleh memasukkan ubat sawan melalui dubur (suppositori diazepam). Sawan sepatutnya berhenti dalam tempoh 10 minit.
  • Bawa anak anda ke hospital sekiranya sawan masih berterusan dalam tempoh 10 minit selepas memasukkan ubat sawan.
Adakah ia sama dengan epilepsi (gila babi) ?
Tidak. Epilepsi ialah sawan tanpa demam dan biasanya berlaku pada kanak-kanak yang lebih dewasa atau peringkat remaja.
 
Adakah demam sawan menyebabkan epilepsi ?
99% pesakit demam sawan tidak akan mengalami epilepsi.
 
Adakah demam sawan menyebabkan kerosakan otak kekal?
Sangat jarang berlaku, kanak-kanak yang mendapat sawan yang berpanjangan (dalam tempoh lebih 30 minit) mungkin boleh mendapat kerosakan otak kekal.
 
Apakah penyebab demam sawan ?
Sebarang penyakit bersama demam yang tinggi seperti batuk selsema atau jangkitan virus.
 
Adakah ia berulang ?
Ya. 3 daripada 10 kanak-kanak yang demam sawan akan mendapat serangan yang sama. Tetapi risiko mendapat demam sawan berkurang apabila melebihi umur 3 tahun.
Adakah anak itu merasa kesakitan semasa sawan
Tidak. Semasa anak itu tidak sedarkan din dan tidak menyedari apa yang berlaku.
 
Apakah yang perlu dibuat jika anak anda demam ?
  1. Periksa suhu badan menggunakan jangkasuhu.
  2. Bukakan pakaian untuk menurunkan suhu badannya dan rendahkan suhu bilik
  3. Lakukan jelungan dengan air paip yang bersih pada keseluruhan tubuh untuk menurunkan suhu badan. Elakkan dan menggunakan ketulan ais (air batu).
  4. Beri minum air secukupnya.
  5. Berikan ubat demam kanak-kanak dengan dos yang betui dan sekiranya anak anda tidak boleh memakan ubat demam, anda. boleh memberi suppositori paracetamol setiap 4-6 jam sekali:
    1. Umur < 1 tahun 5 ml (120 mg)/l sup
    2. 1 hingga 3 tahun 10ml (240 mg)/2 sup
    3. umur > 4 tahun 15 ml (360 mg)/3 sup
  6. Sekiranya anak anda masih kelihatan tidak sihat atau mengalami sakit tekak atau sakit telinga bawa dia berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Antihiotik tidak semestinya diberikan kepada semua pesakit demam sawan.
Demam bersama sawan boleh berlaku disebabkan oleh penyakit serius yang lain seperti radang otak (encephalitis) dan radang selaput otak (meningitis) contoh: Japanese B Encephalitis (JE). Pesakit yang mengalami demam dan sawan hendaklah menjalani pemeriksaan dokor.
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Terbaik untuk Si Manja

Assalamualaikum pembaca semua.....
Sini saya nak cerita lagi ttg beberapa produk shaklee yang baik utk anak- anak korg. adakah korang semua tau dan sedar bahawa anak-anak seperti juga orang dewasa perlukan makanan tambahan untuk mereka membesar. Jadi kepada ibu bapa yang mempunyai anak berusia 1 TAHUN KE ATAS SAHAJA, saya cadangkan 2 vitamin istimewa sebagai pemakanan tambahan (bukan makanan utama, tau) buat anak anda – Shaklee Meal Shakes dan juga Shaklee OmegaGuard.



  
Meal Shakes terutamanya amat sesuai bagi anak yang:
- tiada/ kurang selera makan.
- memilih makan - tidak mendapat nutrien sepenuhnya dari diet harian.
- selalu demam/ kurang sihat, terutama yang duduk di nursery.
- mempunyai athma & bronchitis.
- mempunyai eczema (protein bantu bina semula sel yang lebih sihat).

Pendek kata, sumber multivitamin yang lengkap beserta protein dan serat di dalam bentuk serbuk! Mudah dibancuh, baunya sangat wangi (Vanilla French), dan rasanya sangat lazat!


OmegaGuard ialah sumber minyak ikan yang mengandungi Asid Lemak Omega 3, termasuklah DHA dan EPA.*
- menggalakkan fungsi otak.
- untuk kesihatan sistem saraf dan fungsi mata.
- mengurangkan keradangan.
- menambahkan kolesterol baik di dalam badan (HDL). 


Nak tau harga dia tak...ha..ni saya bg tau ye..
Meal Shake : RM113.75

Omega Guard : RM136.00
Postage RM10.00 Utk ke seluruh Malaysia...



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Tuesday, 20 May 2014

Atasi Senggugut dengan suplemen Shaklee

Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea(Satu keadaan di mana seorang wanita merasai kesakitan selama sehari atau beberapa minit akibat serangan haid). Ia merujuk kepada kesakitan yang kamu alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kamu period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.

CARA MENGATASI SENGGUGUT TANPA UBAT
  • Cara lain adalah dengan mengubah cara hidup kepada gaya hidup sihat terutama daripada segi pemakanan.
  • Perbaiki diet : Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
  • Kurangkan garam.
  • Variasikan pilihan minuman : Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh, kopi dan minuman beralkohol beberapa hari sebelum period kamu.
  • Ambil Vitamin Tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Kamu juga boleh menambah magnesium dan kalsium dalam diet kamu. Beritahu doktor kamu sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan kamu yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
  • Bagaimana dengan lemak yang berkualiti? Ya! Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Kekal aktif. Kamu boleh meneruskan aktiviti harian dan kekal cergas semasa kamu didatangi period. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Kamu boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk bersenam. Bersenam telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Berhenti merokok.
  • Tenangkan fikiran. Belajar untuk meditasi. Kamu juga boleh mendengar lagu atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan menonton filem kelakar. Bergelak ketawa juga dapat menenangkan urat saraf.
  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri kamu. Jika kamu pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.


Di antara suplemen yang dicadangkan untuk senggugut yang teruk..
Jangan biarkan senggugut menghantui hidup anda.....!


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Bagaimana nak tingkatkan selera makan ank

Anak hilang selera makan adalah benda biasa yang berlaku pada anak-anak di usia 2-6 tahun dan ia sudah pasti meninggalkan rasa risau di hati ibu bapa (ibu lah terutamanya) kerana takut anak kurang nutrisi, atau tak membesar dengan baik. Apa sebenarnya faktor anak kurang selera makan?
 
Apa yang sepatutnya ibu lakukan bila anak hilang selera makan?
1. Ceritakan tentang kebaikan dan kelebihan makanan2 yang patut diambilnya.
2. Biar anak tentukan bila dia berasa kenyang dan tidak mahu makan lagi.
3. Sediakan makanan dan snek berkhasiat di rumah.
4. Sediakan minuman yang berkhasiat, rendah kandungan gula serta tinggi nilai nutrisi.
Apa yang tidak patut dilakukan oleh ibu?
1. Jangan perkenalkan makanan rapu kepada anak.
2. Elakkan dari memberi anak makan snek ‘sambil tunggu nasi masak’ dengan kadar yang banyak.
3. Jangan ugut anak sekiranya dia taknak makan.
4. Jangan paksa anak dengan memasukkan makanan ke dalam mulutnya secara paksaan.
5. Ibu perlu kreatif dalam menarik minat anak untuk makan. 
Sekiranya anak hilang selera kerana kerana kurang nutrisi, anda boleh membantunya dengan Mealshake DAN sediakan makanan seimbang, elakkan junk food agar anak dapat khasiat makanan yang secukupnya.

Meal Shakes boleh diteruskan sebagai minuman sihat TAPI bukan untuk menggantikan makanan berkhasiat. Sebagai ibu elakkan dari menjadikan makanan rapu (yang sebenarnya bukan makanan pun…) sebagai ‘favourite snack’ anak-anak, sediakan buah-buahan sebagai gantinya.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Monday, 19 May 2014

Testimonial - Set Kecantikan Kulit

Di antara testimonial yang berjaya yang menggunakan produk kecantikan Shaklee.
Mereka telah mencuba?anda bila lagi..

testimonial berjaya yang menggunakan Cologen Powder Shaklee dan Vitamin E

testimonial Vitamin E berserta GLA Complex

Hasil penggunaan Vitamin E, ESP dan GLA Complex
 
             Penggunaan Vitamin E Shaklee

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Hilangkan Bau Badan dengan Alfalfa Complex

Bau badan yang busuk boleh membuat seseorang individu tidak yakin dengan diri sendiri. Selain itu, ia turut mengganggu orang di sekeliling.
 
Punca bau badan disebabkan oleh peluh dihasilkan oleh kelenjar accrine dan apoccrine yang berada di lapisan kulit kita. Kelenjar accrine terdapat di seluruh badan kita. Kelenjar ini sudah ada sejak kita kecil lagi. Fungsi utamanya ialah untuk mengatur suhu badan kita melalui proses berpeluh. Tetapi kelenjar apoccrine banyak terdapat di bahagian ketiak, dan bahagian-bahagian lain yang berbulu. Kelenjar ini juga berfungsi mengeluarkan peluh secara lebih aktif sebaik sahaja usia kita meningkat remaja. Peluh yang dihasilkan adalah dipengaruhi oleh rangsangan emosi. Peluh dari kelenjar apoccrine mengandungi banyak lemak dan protin. Inilah yang menjadi punca bau badan yang menyerlah sebaik sahaja kita meningkat remaja. Kanak-kanak tidak mengalami gejala ini

Alfalfa Membantu Hilangkan Bau Badan
Secara amnya, Alfalfa berfungsi untuk proses detokfikasi. Ini kerana elemen yang ada dalam Alfalfa antaranya adalah antibakteria. Jika anda menghadapai masalah bau badan ini, jangan risau. Alfalfa boleh membantu.

 
 
Jika anda rasa anda dikelilingi oleh individu yang kuat bau badannya, ha.. apa kata anda jangan complain tentang bau badannya itu tapi hadiahkan Alfalfa sebagai hadiah untuknya :)
 
Jangan biarkan dunia anda diselubungi dengan bau yang misteri :)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Get Clean Water Pitcher - Murah dan Jimat!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...
Saya yakin dan pasti yang setiap rumah ada water pitcher  cuma yang berbeza hanyalah dari segi brand..betul ke tidak?

Memperkenalkan Water Pitcher Shaklee yang sangat canggih kerana anda tidak perlu bersusah payah dan bimbang lagi keadaan air dimana anda berada sama ada bercuti, balik kampong, berkelah atau dimana sahaja anda berada.Tambahan lagi mana yang ada anak kecil tak perlu risau untuk membancuh susu anak kecilnya kerana adanya Water Pitcher Shaklee yang dapat membantu untuk dapatkan air yang bersih dan enak.
 
Apa yang uniknya, kita boleh letak dimana sahaja.. atas meja makan atau dekat dengan dapor, ringan dan senang dibawa kemana sahaja. Ada penunjuk aras yang menandakan bila waktu kita perlu tukar filter baru tanpa perlu kita risau akannya. Boleh diisi dalam kuantiti sebanyak 303L (80 gelen) air pada satu-satu masa. Jadinya jimat dan mudah.
 
 
Ni saya nak bagi lihat perbezaannya antara air yang tak ditapis dan air yang ditapis menggunakan Jug Water Pitcher Shaklee

Sebelah kanan adalah air yang belum ditapis, manakala sebelah kiri air yang telah ditapis menggunakan Jug Water Pitcher Shaklee...jadinya mana satu pilihan anda!!!

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Sunday, 18 May 2014

ESP untuk Penyusuan

Teringin nak kurus tapi masih menyusukan anak. Sekarang macam2 produk untuk kurus ada di pasaran. Tak berani nak cuba sebab takut effect baby.

Memang betul,ibu menyusu tak boleh telan sebarangan set kurus. Kena tau apa yang diamalkan supaya proses penyusuan tidak terganggu. Dan yang penting biarlah anak kita juga peroleh manfaat penyusuan walaupun ibu makan set kurus. JANGAN kerana nak kurus, keperluan anak kita di abaikan pula.



MANFAAT PRODUK ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP):
=============================
✿ Memberikan tenaga kepada ibu2 supaya tidak letih
✿ Kekal Muda
✿ Kulit berseri dan anjal tiada lagi jerawat
✿ Memulihkan pigmentasi
✿ Membina dan memperbaiki tisu badan
✿ Menegangkan payudara
✿ Menambah dan memekatkan susu badan


 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Set Kurus Shaklee

" Apabila anda menahan lapar dan skip waktu makan, metabolisma badan akan menjadi rendah dan badan tidak membakar kalori yang sepatutnya dibakar"

Jadi SET KURUS SHAKLEE amat disarankan untuk membantu mengurangkan berat badan secara sihat dan semulajadi tanpa perlu berlapar.Di samping itu ia harus disertai dengan tabiat pemakanan yang seimbang dan terkawal serta sedikit senaman.

Jika anda berdisiplin dan konsisten dalam mengamalkan supplemen shaklee, mengawal pemakanan serta sedikit senaman, insyaAllah impian untuk kurus akan tercapai.



Secara amnya,set kurus shaklee bertindak melalui 3 cara :
  1.  detox
  2.  bakar atau pecahkan lemak 
  3. bina otot atau tingkatkan metabolism
1) Detox
- Herbalax - kombinasi daripada tumbuhan herba yang terkenal secara tradisional bagi membantu masalah tidak hadam dan pergerakan usus yang tidak sihat. Ia diperlukan untuk detox iaitu untuk membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melaluiu pembuangan air besar.

-Alfalfa - bertindak sebagai fiber yang membawa keluar lemak-lemak yang sudah dipecahkan oleh lecithin dan omega.

2) Bakar atau pecahkan lemak
-Lecithin - diekstrak dari soya tanpa penggunaan bahan pewarna, pemanis atau pengawet. Juga membantu proses memecahkan lemak dalam tubuh.

-Omega guard - membantu proses memecahkan lemak dan mengawal selera makan.

3) Membina otot atau meningkatkan metabolism
-Cinch shake - didatangkan dalam 3 perisa iaitu coklat, vanila dan cafe latte. Ia adalah protein soya yang membantu rasa kenyang, meningkatkan metabolisma badan serta mengandungi Leucine untuk membantu mengekalkan otot semasa proses penurunan berat badan supaya badan anda tidak mengeleber setelah berat turun nanti.

-ESP - sumber protein yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah yang membantu dalam proses menurunkan berat badan

Ataupun boleh memilih set ini untuk kuruskan badan.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.