Thursday, 8 May 2014

Anak Hyperaktif?

Mempunyai anak anak hyperaktif? pasti suatu perkara yang membimbangkan.Disini saya ingin berkongsikan beberapa tips untuk mendidik dan melatih anak anak yang hyperaktif ni. kebanyakkan ibu bapa bersikap kasar atau menggunakan kekerasan untuk menangani masalah anak hyperaktif ni kan.Tahukah anda.. dengan menggunakan kekeraasan boleh mendatangkan kesan yang buruk kepada anak anak itu sendiri. 

jom saya share tips2 atau cara mendidik anak yang hyperaktif nie :-
  •  Latih anak anak hyperaktif untuk lebih bedisiplin supaya dapat mengaturkan diri dengan lebih baik
  • Jangan menjatuhkan hukuman kerana adakalanya perilaku hyperaktif tu bukan la kesalahan dari anak itu sepenuhnya
  • Jangan sesekali melabel anak anak Nakal, Jahat, Malas, Bodoh dan sebagainya sebab nanti akan jadi seperti yang dikatakan itu
  • Jangan bosan untuk mengajar anak anak hyperaktif dengan lebih kerap
  • Apabila berada didepan anak hyperaktif, katakan la bahawa dia adalah anak yang paling baik dan usahlan mengungkit kesalahan yang pernah dilakukan. 
  • Sentiasa berwaspada dan perhati anak agar tidak bertindak sesuatu yang boleh membahayakan dirinya atau orang lain.
  • Banyakkan komunikasi dengan anak. Jika pada anak normal kita cenderung berkomunikasi pada saat saat tertentu, pada anak hiperaktif kita seharusnya berkomunikasi 'setiap satu minit sekali'.

Doa doa ketika anak anak sedang tidur :-
  1. Pada setiap malam semasa anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun2 kepala anak sebanyak 100 kali
  2. Mambaca Al Fatihah 1 kali dan Surah Alam Nasyrah 1 kali
  3. Bercakap dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya lengkap dengan berbinkan atau berbintikan dengan ibu mereka. Percakapan itu wajiblah berupa nasihat, pujian dan cerita tentang kasih sayang kita terhadapnya. Kerana sesungguhnya perbuatan kita itu sangat berkesan kepada jiwa dan rohnya
Semoga sedikit tips ni boleh membantu kita mendidik anak anak terutamanya anak yang hyperaktif..
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms/call/whatapps ke 017 3430922 atau email nik_azimah81@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen