Tuesday, 1 July 2014

ESP bantu mengurangkan pedih hulu hati

Pedih ulu hati disebabkan oleh asid perut menggangu kawasan bawah esofagus. Ia terjadi kerana injap di bahagian atas perut dikenali sebagai lower esophageal sphincter(LES) tidak tertutup. Asid ini memasuki esofagus yang tidak mempunyai lapisan penebat bahan kimia. Ini akan menyebabkan kesan kimia terjadi. Kenyataan yang selalu digambarkan adalah sakit dada seperti terbakar. Selalunya terjadi selepas makan berat.
 

Pedih ulu hati adalah gejala biasa. Sekiranya ia terjadi sekali sekala ianya tidak perlu dirisaukan. Namun ada sesetengah orang mengalaminya berkali kali malah ada yang setiap hari. Kekerapan ini boleh menyebabkan masalah yang lebih serius dan memerlukan perhatian perubatan. Kekerapan pedih ulu hati adalah gejala Gastro Esophageal Reflux Disease(GERD)
 
Tanda dan gejala terjadinya pedih ulu hati
  • Rasa terbakar di dada di bawah tulang dada
  • Sakit dada selepas tunduk, berbaring dan selepas makan
  • Rasa terbakar dan kepanasan di dalam tekak atau, cecair panas masam, masin di belakang tekak
  • Sendawa
  • Batuk yang teruk
  • Suara menjadi serak
  • Pernafasan berbunyi seperti serangan asma.
Bagaimana untuk atasi masalah pedih ulu hati
Apa yang saya buat, saya akan pastikan saya makan pada setiap kali waktu makan atau pada ketika saya lapar. Paling tidak pun sedikit. Saya kurangkan makan makanan yang berangin seperti teh dan cendawan. Kedua-duanya adalah kegemaran saya. Saya pergi berurut untuk keluarkan angin. Saya banyak minum air sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari. Saya pakai stokin apabila dalam keadaan sejuk ataupun apabila beralaskan lantai sejuk. Saya melakukan senaman ringan untuk meningkatkan kesihatan diri.

Untuk suplemen Shaklee pula, saya amalkan minum protein ESP setiap pagi. Kenapa ESP? ESP ni merupakan sumber protein daripada kacang soya yang merupakan sejenis tumbuhan yang bersifat alkali dan dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Pada awalnya saya just amek ESP as breakfast. But then, baru perasan lepas minum je ESP mesti sendawa2 keluar angin. Dan lama-lama memang terasa badan ringan dan angin pun kurang! Tapi makan memang kena jagalah.. Normal la tu kan..
 
   
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Rakan Shaklee Anda :-
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805) 
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922 
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com
♥ FB Page: Peminatvitamin 
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen