Tuesday, 12 August 2014

Mealshake : Pencetus Selera Makan Ank-Anak

Ramai ibu yang bimbang tentang khasiat anak2 mereka yang kurang selera makan. Yer lah kann..kalo tak makan mcmane nak dapat nutrisi utk tumbesaran, sedangkan kita sedia maklum nutrisi lengkap penting utk perkembangan fizikal dan mental anak2 yang sedang membesar. Ok, kali ni saya nak kongsi pula bagaimana mealshake bantu tingkatkan selera makan anak anda.

Ini adalah suplemen yang dicadangkan untuk kanak-kanak yang terlalu memilih makanan...bila tgk menu tak menarik mulala tak nak makan...


 Benarkah Meal Shakes boleh tingkat kan selera makan? Ia berbalik kepada masalah asal –kenapa anak tidak mahu makan.
Bagi ibu2 yang menghadapi masalah ini, pertama sekali, cuba tarik minat anak untuk makan, dengan pelbagai cara.

Namun, untuk anak2 di bawah usia setahun, tidak perlu risau sekiranya mereka enggan makan. Ini kerana mereka dalam peralihan fasa… jadi ibu perlu kretif mendorong anak supaya minat pada makanan. Samada dengan menyediakan makanan kegemaran mereka, atau membuat dekorasi makanan, atau apa saja cara…

Harus ingat, MAKANAN SEIMBANG ADALAH PENTING! Pastikan diet anak2 mengikuti piramid makanan yang disarankan.

Namun, bagi anak2 yang masih enggan makan, sekiranya ia berlarutan, ia menjadi lebih kronik kerana kekurangan nutrisi menjadikan mereka makin kurang selera.

Antara vitamin2 yang menyebabkan selera semakin kurang bila diambil dengan kadar tidak mencukupi:-
  • Vitamin B termasuk asid folik, tiamin, etc
  • Fosforus
  • Zat Besi
  • Zinc
Kekurangan vitamin dan mineral di atas, menjadikan anak makin hilang selera.
Sudahlah dia tidak mahu makan, dan apabila kekurangan nutrien yang diperlukan akibat enggan makan, atau cuma nak makan sejenis makanan saja, maka ia lebih memburukkan keadaan.

Jadi, pengambilan Meal Shakes, insya-Allah membantu untuk mengatasi masalah hilang selera makan akibat kekurangan nutrisi tadi. Mealshakes mengandungi vitamin dan mineral serta protein yang membekalkan keperluan nutrisi anak-anak.
 
Lebih-lebih lagilah anak2 yang nak makan sejenis makanan saja, yang memilih dan yang enggan makan ni.
 
Anak saya yang kedua mmg berminat sangat dengan Mealshake kerana bau dan rasanya yang sedap...setiap pagi sebelum ke rumah pengasuh, saya pastikan dia mengambil sesudu mealshake dan dicampurkan dengan susu memandangkan dia mmg terlalu MEMILIH MAKANAN...snek mmg laju je habis...
 
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Rakan Shaklee Anda 
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805) 
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922 
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com 
♥ FB Page: Peminatvitamin 
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen