Monday, 17 November 2014

Penjagaan Rambut Panjang

Menjaga rambut yang panjang perlukan perhatian yang teliti dan tidak dinafikan wanita suka menyimpan rambut yang panjang. Tetapi ada juga lelaki yang gemar menyimpan rambut panjang. Mungkin mereka fikir ia nampak lebih rockers kot... Rambut yang panjang ini perlu mendapat menjagaan dan perhatian yang rapi. Jika tidak ia akan menimbulkan masalah pada rambut itu sendiri. Saya kongsikan beberapa tips bagaimana untuk menjaga rambut yang panjang.

1.Gunakan Jari Anda - Seperti dalam iklan Rejoice, gunakan jari kome untuk meluruskan rambut. Sebaik sahaja kome bangun tidur, jangan gunakan sikat untuk menyikat rambut. Sebaliknya, gosokkan jari kome tu di kulit kepala dan uraikan helaian rambut untuk meleraikan rambut yang kusut dan berpintal. Jika kome ubah taktik ini kepada menggunakann jari kome tu, ia akan memberi kesan yang positif pada rambut kome serta mampu mengurangkan pengguguran rambut. Mudahkan!

2. Berus Rambut Anda SelaluAda sesetengah wanita khuatir menyikat rambut selalu akan mengakibatkan rambut akan gugur. Sebenarnya, jika kome selalu memberus rambut, rambut kome tu akan bertambah sihat. Apa gunanya berambut panjang, jika kome malas mengurusnya? Kusut masai pulak jadinya. Sebab itu, wanita yang berambut panjang, kome dinasihatkan supaya menggunakan berus rambut berbulu dengan permukaan bulat. Mulakan memberus dari bahagian atas kepala sehingga ke bawah. Kemudian berus dari bahagian rambut yang dalam pula. Selepas memberus, gunakan jari untuk memberi kesan yang lebih.
  • Jangan berus rambut anda semasa ia masih basah. Sebaiknya, gunakan berus bergigi besar untuk menyikat secara lembut supaya tidak merosakkan akar-akar rambut. Ini kerana, rambut yang basah mempunyai struktur yang lemah dan ini yang akan memudahkan pengguguran rambut.
3. Jangan Lupa Sikat Rambut - Tujuan sebenar untuk menyikat rambut adalah untuk memperkemas, mencantik dan menggayakan rambut. Bahagikan rambut anda kepada beberapa bahagian yang kecil dengan menggunakan sikat bergigi jarang. Sikat rambut perlahan-lahan bermula dari atas ke bawah. Jangan sesekali menyikat rambut jika ia berpintal.
4. Keringkan Rambut - Jika anda berambut panjang ia perlu dikeringkan terlebih dahulu. Gunakan alat pengering rambut yang sesuai bila ia perlukan. Semasa mengering rambut, pilih pengering rambut yang boleh mengeluarkan suhu yang sejuk. Walaupun pengering rambut jenis ini harganya mahal, namun ia baik untuk rambut panjang.

5. Pilih Syampu YangTerbaik - Pilih syampu yang menggunakan ramuan semula jadi. Pastikan syampu mempunyai perapi yang membantu memberi pelembapan pada rambut secara menyeluruh. Semasa mencuci rambut dengan syampu, ratakan sedikit syampu pada seluruh kepala dan bilas dengan air. Seterusnya, bilas dan syampu rambut untuk kali kedua. Ketika ini, urut kepala secara perlahan untuk menyihatkan akar-akar rambut.

6.Peka Dengan Keadaan Sekeliling - Lindungilah rambut kome tu daripada pendedahan berterusan dari pancaran matahari, air bergaram, air berklorin, angin dan pencemaran. Semua ini boleh merosakkan rambut kome dan mudah membuatkan rambut kome kusut masai. Jika tidak keberatan, kome bolehlah mengenakan tudung untuk melindungi rambut panjang daripada persekitaran yang tercemar. Penggunaan topi dan skaf juga digalakkan untuk mengekalkan kesihatan rambut.
Dah tau tips-tips ini, bolehlah untuk diamalkan ye
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Rakan Shaklee Anda 
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805) 
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922 
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com 
♥ FB Page: Peminatvitamin 
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat

2 comments:

  1. Dulu rambut saya panjang dan kerinting..SuSah jaga...Last2 potong pendek...Sbb anak2 suke tarik rambut....Sayang je...

    bondaseri.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Masa remaja mmg suka simpan rambut panjang tp sekarang dh ada ank mmg kena potong pendek..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen