Saturday, 22 November 2014

Hidangan Pantai Timur : Laksam Kelantan yang Sukar Dilupakan

Kali ini saya nak kongsikan cara membuat laksam langkah demi langkah. Bukan sahaja sekadar perkongsian dengan kawan kawan tetapi juga untuk rujukan saya sendiri apabila membuatnya lagi di masa hadapan. Al maklumlah orang macam saya ni, isteri mithali yang masak sebulan sekali. hihihi jadi ada masa menjadi dan ada masa lingkup, jadinya kenalah buat rujukan. Bukan pro yang masak dengan hanya campak mencampak jer.

Tak susah sebenarnya untuk membuat laksam kelantan..saya memang suka laksam tambahan pula jika arwah mak yang buatkan..sekarang ini, jika teringin nak makan memang kena buat sendiri tak pun jika malas beli je kat kedai..tapi yang pastinya beli kat kedai tak sama jika dibuat sendiri..maklumla tekak kelantanise ni susah nak terima tambah pula jika lain rasanya..

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LAKSAM DAN KUAHNYA

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air mendidih + 2 air biasa)
garam secukup rasa
 
Cara buat laksam 
 






 
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. 
  • Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis 
 
Cara untuk buat kuah 
  • kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. 
 Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah garam skit dan perahkan limau.


 
Taraaaa...siap untuk dimakan..yang belum pernah buat, boleh la mencubanya ye...

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Rakan Shaklee Anda 
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805) 
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922 
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com 
♥ FB Page: Peminatvitamin 
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat

29 comments:

  1. Saya suka mkn laksam. Penah try buat sekali jer laksam ni...mudah tp penat berdiri lelama masa buat laksam tu... I
    The 1st n last. Lps dr tu, order jer...tp kuah dan sayur lelain tu buat sendiri...

    http://linslyspys.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Wahhhh best best nanti boleh try buat...family belah husband ni keturunan Kelantan, saya tau makan je

    ReplyDelete
  3. oo macam tu rupanya cara buat laksam..baru saya tau..saya bukan penggemar laksam sebenarnya..:)

    Idea Kabinet Dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kelantan mmg famous..tu yg kena tahu buat sbb hubby pun kelantan jugak

      Delete
  4. Wahhh mantappps....saya malas nak masak..asik makan jer...hehheheh..len kali nak cuba masak sendiri kat umah. Terima kasih berkongsi resepi dear.

    karnival upin & ipin Picc Putrajaya 2014 semakin meriah

    ReplyDelete
  5. Oo baru tahu. Macam tu rupanya kreatif betul. Next entri boleh ajar camne nak buat kuah nya pula. Hehe

    ReplyDelete
  6. Belum pernah cuba lagi makan laksam ni walaupun dah 4 tahun kawin dengan orang kelantan.Nanti boleh cuba ni nampak menarik.

    ReplyDelete
  7. Laksam dah lama tak buat...teliur lah pulok...kena buat ni.

    kelebihan kacang soya

    ReplyDelete
  8. sy suka laksam..makan pedas2 pastu tabur sayur lebih sikit. nak buat laksam memang tak rajin heheh..selalu beli kat pasar malam atau pasar tani jee

    ATASI MIGRAIN TANPA SENTUH UBAT

    ReplyDelete
  9. feveret saya nih..tiap kali balik kampung memang menu ni akan direquest kat mil...hiksss

    ReplyDelete
  10. laksam memang sedap. Haritu tolong kak ipar buat. fuhh, renyah jugak ye.especially nak buat dia punya laksam tu.bg huda la..hihii

    JommSihatDanCantik -> JAWAPAN KEPADA SEBUAH KEHIDUPAN YANG LEBIH BERMAKNA

    ReplyDelete
  11. Makanan pntai timur mmg best...tq resepi ni..hihi...blh try buat...;)

    http://mummyfarisharyyan.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Ya Allah.. Favorite ni.. Lpastu mkann pntai timur yg Suka nasik kerabu.. Mmg Sdap.. Tips Atasi Kulit Kering

    ReplyDelete
  13. saya xsuka laksam tetapi suami saya suka..nasi kerabu saya suka....hehehee

    ReplyDelete
  14. Pernah skali je cuba buat... pastu asyik beli je... hahaha... kena tunggu mood rajin datang lagi baru boleh buat lagi...

    Segmen Blogwalking Sampai Penat!

    ReplyDelete
  15. Alamak.. kecur liur sudah.. hahaha.. antara laksa feveret nih.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen