Kali
ini saya nak kongsikan cara membuat laksam langkah demi langkah. Bukan
sahaja sekadar perkongsian dengan kawan kawan tetapi juga untuk rujukan
saya sendiri apabila membuatnya lagi di masa hadapan. Al maklumlah orang
macam saya ni, isteri mithali yang masak sebulan sekali. hihihi jadi
ada masa menjadi dan ada masa lingkup, jadinya kenalah buat rujukan.
Bukan pro yang masak dengan hanya campak mencampak jer.
Tak susah sebenarnya untuk membuat laksam kelantan..saya memang suka laksam tambahan pula jika arwah mak yang buatkan..sekarang ini, jika teringin nak makan memang kena buat sendiri tak pun jika malas beli je kat kedai..tapi yang pastinya beli kat kedai tak sama jika dibuat sendiri..maklumla tekak kelantanise ni susah nak terima tambah pula jika lain rasanya..
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LAKSAM DAN KUAHNYA
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air mendidih + 2 air biasa)
garam secukup rasa
Cara buat laksam
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan
sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan
letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Cara untuk buat
kuah
- kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah garam skit dan perahkan limau.
Taraaaa...siap untuk dimakan..yang belum pernah buat, boleh la mencubanya ye...
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Rakan Shaklee Anda
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805)
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com
♥ FB Page: Peminatvitamin
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat
Saya suka mkn laksam. Penah try buat sekali jer laksam ni...mudah tp penat berdiri lelama masa buat laksam tu... I
ReplyDeleteThe 1st n last. Lps dr tu, order jer...tp kuah dan sayur lelain tu buat sendiri...
http://linslyspys.blogspot.com
Yg nk kukus laksam tu yg malas...huhu
ReplyDeleteMacam sedap je..tapi x pernah makan lagi laksam huhu
ReplyDeleteTips bayi selesa guna car seat
Zoe, blh la try buat. ..
DeleteWahhhh best best nanti boleh try buat...family belah husband ni keturunan Kelantan, saya tau makan je
ReplyDeleteMama hantek, silakan....hehe
Deleteoo macam tu rupanya cara buat laksam..baru saya tau..saya bukan penggemar laksam sebenarnya..:)
ReplyDeleteIdea Kabinet Dapur
Di kelantan mmg famous..tu yg kena tahu buat sbb hubby pun kelantan jugak
DeleteWahhh mantappps....saya malas nak masak..asik makan jer...hehheheh..len kali nak cuba masak sendiri kat umah. Terima kasih berkongsi resepi dear.
ReplyDeletekarnival upin & ipin Picc Putrajaya 2014 semakin meriah
Nti boleh la nila cuba ye
DeleteOo baru tahu. Macam tu rupanya kreatif betul. Next entri boleh ajar camne nak buat kuah nya pula. Hehe
ReplyDeleteBoleh je akak vitamin
DeleteBelum pernah cuba lagi makan laksam ni walaupun dah 4 tahun kawin dengan orang kelantan.Nanti boleh cuba ni nampak menarik.
ReplyDeletePatut cuba..hehe
DeleteLaksam dah lama tak buat...teliur lah pulok...kena buat ni.
ReplyDeletekelebihan kacang soya
Jom buat laksam..
Deletesy suka laksam..makan pedas2 pastu tabur sayur lebih sikit. nak buat laksam memang tak rajin heheh..selalu beli kat pasar malam atau pasar tani jee
ReplyDeleteATASI MIGRAIN TANPA SENTUH UBAT
Cara sediakan laksam dh ada..boleh la buat
Deletefeveret saya nih..tiap kali balik kampung memang menu ni akan direquest kat mil...hiksss
ReplyDeleteKegemaran saya jugak
Deletesuke mkn tpi nk buat malas...hehehe...
ReplyDeleteprnh buat sekali je hri tu..
Karnival Upin & Ipin 2014,PICC Putrajaya
Selamat mencuba..
Deletelaksam memang sedap. Haritu tolong kak ipar buat. fuhh, renyah jugak ye.especially nak buat dia punya laksam tu.bg huda la..hihii
ReplyDeleteJommSihatDanCantik -> JAWAPAN KEPADA SEBUAH KEHIDUPAN YANG LEBIH BERMAKNA
Makanan pntai timur mmg best...tq resepi ni..hihi...blh try buat...;)
ReplyDeletehttp://mummyfarisharyyan.blogspot.com
Ya Allah.. Favorite ni.. Lpastu mkann pntai timur yg Suka nasik kerabu.. Mmg Sdap.. Tips Atasi Kulit Kering
ReplyDeletesaya xsuka laksam tetapi suami saya suka..nasi kerabu saya suka....hehehee
ReplyDeletePernah skali je cuba buat... pastu asyik beli je... hahaha... kena tunggu mood rajin datang lagi baru boleh buat lagi...
ReplyDeleteSegmen Blogwalking Sampai Penat!
Feberet nih walaupun ambo buke ore kelate
ReplyDeleteIdam IPad Air 2
Alamak.. kecur liur sudah.. hahaha.. antara laksa feveret nih.
ReplyDelete