Tuesday, 18 November 2014

Turunkan Bacaan Kolestrol dengan Cara Sihat dengan Mengamalkan Suplemen

Jom ambil tahu cara dan panduan untuk mengawal dan menurunkan paras kolestrol dalam darah anda dengan mengambil supplement yang betul, bebas dadah dan semulajadi. Tips dan panduan di sini saya ingin kongsikan khas untuk anda semua untuk info kesihatan dan kebaikan bersama supaya fokus kita ialah dapat menurunkan paras kolestrol dalam darah demi kesihatan yang berkekalan.

Kolesterol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah dan dalam semua sel-sel badan anda. Kolesterol adalah sebahagian penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel dan sesetengah hormon, dan berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang lain. Tetapi terlalu banyak kolesterol dalam darah adalah satu risiko yang besar untuk penyakit jantung koronari (yang akan membawa kepada serangan jantung) dan juga angin ahmar.

Apakah Kolesterol?
Kolesterol datang dari dua sumber: badan anda dan makanan. Hati anda dan sel-sel lain dalam tubuh anda menghasilkan 75 peratus dari kolesterol darah. Selebihnya 25 peratus datang dari makanan yang anda makan.

Kolesterol LDL adalah kolesterol ‘jahat’. Apabila ia terlalu banyak berkitar dalam darah, ia boleh menyumbat arteri, meningkatkan risiko anda untuk serangan jantung dan strok. Kolesterol LDL dihasilkan secara semulajadi oleh tubuh, tetapi ramai orang mewarisi gen yang menyebabkan mereka menghasilkannya terlalu banyak. Memakan lemak tepu, lemak trans dan kolesterol makanan juga meningkatkan jumlahnya yang ada pada anda.

Bagaimana Untuk Merendahkan Kolesterol
Berita baiknya adalah, anda boleh menurunkan kolesterol anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar. Sama ada anda telah diberi ubat preskripsi atau dinasihatkan untuk membuat perubahan diet dan gaya hidup untuk membantu menurunkan kolesterol anda, ikutilah saranan doktor anda dengan baik. Untuk mengekalkan kolesterol anda dalam kawalan anda disarankan: membuat jadual untuk ujian kolesterol, makan makanan yang rendah kolesterol dan lemak tepu dan bebas dari lemak trans, kekalkan berat yang sihat, dan sentiasa aktif secara fizikalnya.

Antara suplemen yang dicadangkan untuk menurunkan bacaan kolestrol adalah :-

1. OMEGA GUARD
Omega Guard adalah minyak ikan yang kaya dengan EFA (essential fatty acid), atau asid lemak perlu. Asid lemak jenis Omega-3 membantu meningkatkan kadar kolesterol HDL (kolesterol baik). Kolesterol baik ini akan mengeluarkan kolesterol dalam pembuluh darah agar tidak terjadi pengenapan kolesterol di situ.
turunkan kolestrol dengan omega guard

2.GARLIC COMPLEKS
Bawang putih telah digunakan sejak turun-temurun untuk menurunkan kadar kolesterol.

garlic membantu menurunkan bacaan kolestrol
3. LECITHIN
Lecithin meneutralkan kolesterol dalam darah. ia membantu mengurangkan kadar kolesterol kita. Ia adalah pengemulsi kolesterol yang yang utama

lecithin membantu menurunkan kolestrol

Langkah pencegahan awal itu penting di samping penjagaan makanan yang seimbang. Oleh itu, jagailah kesihatan kerana mencegah itu lebih baik daripada merawat.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Rakan Shaklee Anda 
Nik Azimah bt Awg.Hamat (SID : 894805) 
♥ SMS/WhatsApp : 017-343 0922 
♥ Emel : nik_azimah81@yahoo.com 
♥ FB Page: Peminatvitamin 
♥ FB : Nik Azimah Awg Hamat

45 comments:

  1. Kolesterol memng bahaya jika tidak dikawal..pengambilan supplemen salah satu cara mengawal kolesterol.

    Kulit Kering dan Menggelupas

    ReplyDelete
  2. Omega memang sangat bagus untuk menyingkirkan kolesterol. Bukan itu sahaja, minda pun lebih cergas dengan pengambilan Omega.

    Kenali Pengedar Shaklee Anda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom BORONG omega bulan ni...bulan ni hrga luarbiasa

      Delete
  3. mencegah itu lebih baik daripada mengubati..jadi apa kata cuba vitamin shaklee bagus untuk kesihatan unutk kita mencegah penyakit

    ReplyDelete
  4. setuju sangat dengan pepatah mencegah lebih baik daripada merawat...

    ReplyDelete
  5. Kolestrol ni sebenarnya bermula dari pemakanan kita, berlemak lah, bergoreng lah. Bulan ni promosi omega bolehlah order omega banyak2 kerana omega juga membantu merendahkan kolestrol

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik ada omega...tapi pemakanan kena juga jaga ye

      Delete
  6. Tak pernah check kolesterol ni.. tetapi sekarang saya amalkan omega... harap2 kolesterol saya tak tinggi. takut juga ni...

    Betul Ke Set Shaklee Dapat Mencegah Asma Dari Menyerang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. last check kolestrol 2 tahun lepas...takut gak nak p check..

      Delete
  7. Ye sy setuju juga..mencegah lbh baik dr merawat..

    Jemput baca: Buat Duit Online Tanpa Modal Dengan Blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos mencegah lebih rendah drpada kos merawat...tak gitu?

      Delete
  8. Omega memang bagus untuk kolestrol...jomm dapatkan promosi omega guard sekarang...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah. Paras kolestrol saya turun lepas saya konsisten dengan lecithin dan omega. Sebab doktor tak nak bagi ubat. Sebab tu kena cari alternatif lain. Mujur doktor tak bagi ubat kan?

    JommSihatDanCantik -> BACA POINT PENTING ESP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...langkah pencegahan yang bijak telah diambil

      Delete
  10. Kolestrol ni bahaya sekiranya tidak dikawal..dan merebak secara senyap.. cegahlah sebelum terlambat


    :: anmashealthcare.blogspot.com ::

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bahaya...oleh itu jom sama2 lakukan pemeriksaan sebelum terlambat

      Delete
  11. Saya amal omega dan alfalfa..alhamdulillah bacaan kolestrol saya terkawal..jangan fikir orang kurus xde kolestrol ye..

    Petua Hilangkan Parut Jerawat Dengan Vitamin C Shaklee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kolestrol tidak memilih kurus atau gemuk....huhu

      Delete
  12. omega membantu turunkan paras kolestrol dalam badan..dapatkan promosi omega bulan nie..memang berbaloi

    Cara Mengatasi Tidur Berdengkur

    ReplyDelete
  13. Kolestrol memang jahat...tak ambil langkah pencegahan dari awal boleh mendatangkan masalah yang lebih serius...

    KETAHUI CARA MENGATASI WAJAH WANITA NAMPAK TUA SEBELUM USIA

    ReplyDelete
  14. Takutnya dengan kolestrol. Tapi pemakanan masyarakat melayu banyak yang tinggi kolestrol. Kena ambil omega ni..

    Cara cepat hamil bagi pasangan yang dah lama berkahwin

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena ambil omega sebagai langkah pencegahan

      Delete
  15. Ambil langkah mencegah.Jangan kalau da kena bukan senang nak mengubati


    aktiviti bersama keluarga

    ReplyDelete
  16. Elok amalkan omega guard..lagi2 yang kolestrol tgi.. cegah dari sekarang sebelum melarat

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena amalkan dari sekarang ..tambah pula ada promosi

      Delete
  17. Cara pemakanan skrg yg tak sihat Mmg memerlukan makann Tambahan.. Even sayur2an pun still ad yg tak organic..
    Kenapa suami Aku cari lain??

    ReplyDelete
  18. Kolesterol penyumbang kepada penyakit dalam diam..harus alert dgn cik kolesterol ni. Boleh wat pemeriksaan utk tahu tahap kolestrol kita

    ReplyDelete
  19. Omega memang saya ambik sebab takut ada kolesterol jahat dalam badan. Bahaya kalau ade kolesterol ni. Boleh akibatkan sakit jantung.
    keistimewaan meal shakes untuk siapa

    ReplyDelete
  20. Yang penting ialah paras kolesterol yg sihat kerana kolesterol juga penting utk fungsi tubuh.

    ReplyDelete
  21. Omega sangat bagus untuk menyingkirkan kolesterol dalam badan, jom kita mengcegah dari sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom cegah kolestrol jahat sebelum ia bermaharajalela

      Delete
  22. bila semakin meningkat umur ni, lagi kena jaga badan. kolesterol jahat banyak boleh bermaharajalela dalam badan kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. telan omega untuk langkah mengusir kolestrol jahat

      Delete
  23. Pembunuh senyap jugak nih..kena jaga pemakanan dan bersenam. Sekali sekala kena check bacaan.

    Tingkatkan Kesihatan Jantung

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen